Το Άσπρο Σαλιγκάρι είναι ένα παιδικό διήγημα που πραγματεύεται έννοιες όπως η αυτοεκτίμηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας με ένα τρόπο κατανοητό για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
Το μικρό άσπρο σαλιγκαράκι μεγαλώνει αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον του και τους σημαντικούς άλλους. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης και το νόημα που αποδίδει σε αυτήν αποκτά την αίσθηση του εαυτού, μιας οργανωμένης και σταθερής δομής αντιλήψεων. Καθώς αυτή η αντίληψη σχηματίζεται , γεννιέται η ανάγκη για θετική εκτίμηση απέναντι στους άλλους και απέναντι στον εαυτό του. Η θετική αυτοεκτίμηση αναφέρεται στις θετικές στάσεις που το άτομο έχει απέναντι στον εαυτό του.
Έτσι λοιπόν και το μικρό σαλιγκαράκι θέλει να μοιάσει στα υπόλοιπα, γιατί έτσι πιστεύει ότι θα είναι αποδεκτό και θα διατηρήσει την εκτίμηση των άλλων σαλιγκαριών . Ταυτόχρονα όμως αλλοιώνει και αποφεύγει την πραγματικότητα. Και μπορεί να το καταφέρνει προσωρινά αλλά καμία μπογιά δεν αρκεί για να καλύψει αυτό που είναι.
‘Όπως στο διήγημα , έτσι και στην ανθρώπινη πραγματικότητα όταν μια εμπειρία του εαυτού αποφεύγεται, επειδή δε θα οδηγήσει σε θετική αυτοεκτίμηση, τότε το άτομο αποξενώνεται από τον εαυτό του, παραποιώντας τις αξίες που βιώνει και εσωτερικεύοντας αξίες που του προσάπτουν οι άλλοι. Το άτομο υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζουν πρόσωπα σημαντικά γι αυτό, όπως οι γονείς, ένας κοντινός συγγενής, ο δάσκαλος και όπoιο πρόσωπο έχει συναισθηματική αξία γι’ αυτό και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί στις δικές του κρίσεις για τον εαυτό του.
Αντίθετα όταν το άτομο νιώθει πως γίνεται αποδεκτό από τους άλλους χωρίς όρους τότε οδηγείται σε πορεία αυτοπραγμάτωσης, γίνεται περισσότερο ανεξάρτητο , ευχαριστημένο και αντλεί ικανοποίηση από την ζωή. Η καφέ σαλιγκαρίνα βρίσκει ομορφιά σε αυτό το διαφορετικό σαλιγκαράκι και της αρέσει γι΄ αυτό που είναι. Το άσπρο δεν είναι παρά ένα ακόμα χρώμα. Έτσι και το άσπρο σαλιγκαράκι μέσα από μια πορεία αυτογνωσίας και χάρη στην αγάπη των άλλων μαθαίνει να αγαπά και να εκτιμά την διαφορετικότητα του. Τώρα πια δεν είναι άσχημο να διαφέρει.
Γαστεράτου Αντζουλία
Ψυχολόγος
MSc Psychology and Counseling
No comments:
Post a Comment